top of page

Autisme en masking

Autisme en masking

Binnen de diversiteit van het autismespectrum bestaat een subtiel maar belangrijk fenomeen genaamd 'maskeren', ook wel ‘masking’ of ‘camoufleren’ genoemd. Dit fenomeen verwijst naar de copingstrategie die veel mensen met autisme gebruiken om zich aan te passen aan sociale verwachtingen, om zo beter te passen binnen de maatschappij. In dit artikel kan je het concept van maskeren binnen autisme ontdekken en lees je praktische tips en inzichten om om te gaan met maskeren.


Wat is masking bij autisme? 

Sociale signalen die voor anderen vanzelfsprekend lijken, zoals oogcontact maken of non-verbale signalen begrijpen, kunnen verwarrend en overweldigend zijn voor mensen met autisme. In een wereld waarin sociaal gedrag als norm geldt, voelen mensen op het spectrum vaak de druk om zich aan te passen en te 'doen alsof'.


Maskeren begint vaak al op jonge leeftijd, wanneer kinderen met autisme proberen te begrijpen en te imiteren hoe hun neurotypische leeftijdsgenoten zich gedragen. Ze leren sociale scripts uit het hoofd, imiteren lichaamstaal en proberen hun eigen natuurlijke neigingen (zoals heen en weer wiegen of fidgeting) te onderdrukken.  Dit is niet alleen uit een verlangen om geaccepteerd te worden, maar vaak ook uit een diepgeworteld gevoel van anders zijn en niet begrepen te worden.


Wat zijn de nadelen van maskeren?

Hoewel maskeren op korte termijn kan helpen om sociale interacties soepeler te laten verlopen, heeft het op lange termijn heel wat negatieve gevolgen. Het voortdurend onderdrukken van authentieke gevoelens en gedragingen kan leiden tot emotionele uitputting, angst en depressie. Het constante jongleren met verschillende identiteiten – de ene voor de buitenwereld en de andere voor zichzelf – kan een gevoel van vervreemding en eenzaamheid veroorzaken.


Bovendien kan het maskeren van autisme ervoor zorgen dat de ware behoeften en uitdagingen van mensen met autisme over het hoofd worden gezien. Wanneer ze erin slagen om 'normaal' te lijken, wordt hun autisme vaak niet erkend of serieus genomen. Dit kan leiden tot een gebrek aan toegang tot de juiste ondersteuning en begrip.


Tips voor unmasking

Hier zijn enkele tips om het proces van ‘unmasking’, of het verminderen van maskeren van autisme, te vergemakkelijken:


1. Zelfbewustzijn ontwikkelen: Het is belangrijk om bewust te worden van wanneer en waarom je maskeert. Probeer situaties te identificeren waarin je je gedrag aanpast om aan sociale verwachtingen te voldoen. Houd een dagboek bij om je gedachten en gevoelens te noteren wanneer je maskeert.


2. Identificeer je authentieke zelf: Probeer jezelf te herontdekken buiten de verwachtingen van anderen. Wat zijn je interesses, passies en sterke punten? Door je authentieke zelf te identificeren, kun je beginnen met het loslaten van het masker dat je hebt gecreëerd.


3. Wees geduldig. Het kan moeilijk zijn om lang vastgehouden maskers los te laten. Geef jezelf de ruimte om te groeien.


4. Bouw een ondersteunend netwerk op: Zoek mensen om je heen die je accepteren en ondersteunen zoals je bent. Dit kunnen vrienden, familieleden of ondersteuningsgroepen zijn. Het hebben van een ondersteunend netwerk kan je helpen je veiliger te voelen om jezelf te laten zien.


5. Oefen zelfexpressie: Probeer geleidelijk jezelf meer uit te drukken zoals je werkelijk bent in verschillende situaties. Dit kan betekenen dat je je mening geeft, je interesses deelt of jezelf op een authentieke manier presenteert. Begin met kleine stappen en bouw geleidelijk je zelfvertrouwen op.


6. Leer omgaan met reacties: Wees voorbereid op verschillende reacties van anderen wanneer je begint te unmasken. Sommige mensen zullen misschien verrast zijn of niet weten hoe ze moeten reageren. 


7. Vind balans: Het is belangrijk om een balans te vinden tussen het tonen van je authentieke zelf en het navigeren door sociale situaties. Het is niet altijd nodig of mogelijk om volledig ongefilterd te zijn, maar probeer toch je eigenheid te behouden, zelfs als je je aanpast aan sociale verwachtingen.


Het proces van unmasking kan uitdagend zijn, maar het kan ook enorm bevrijdend zijn om jezelf te laten zien zoals je werkelijk bent. Met zelfbewustzijn, zelfcompassie en ondersteuning kan je beginnen met het ontdekken en omarmen van je authentieke zelf.

142 weergaven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuwe artikels!

Bedankt!

bottom of page