top of page

Autisme en uitstelgedrag - Hoe kan je een evenwicht vinden tussen behoeften en prestaties?

Autisme en uitstelgedrag - Hoe kan je een evenwicht vinden tussen behoeften en prestaties?

Autismespectrumstoornis (ASS) is een neurologische aandoening die invloed heeft op de manier waarop je informatie verwerkt, communiceert en sociaal interageert. Eén van de uitdagingen waarmee veel mensen met ASS worden geconfronteerd, is uitstelgedrag. Dit fenomeen gaat verder dan simpelweg taken uitstellen; het is vaak diep geworteld in de manier waarop mensen met ASS omgaan met prikkels, organisatie en tijdsbeheer.


ASS en tijdsbeleving

Mensen met autisme ervaren tijd vaak op een unieke manier. De wereld kan overweldigend zijn, met veel prikkels die allemaal even belangrijk lijken. Hierdoor kan het moeilijk zijn om prioriteiten te stellen en taken in te plannen. Wat voor anderen misschien eenvoudig lijkt, zoals het maken van een takenlijst, kan voor jou een complexe opgave zijn.


Uitdagingen in organisatie en planning

De moeilijkheden bij het organiseren van gedachten en het plannen van taken kunnen bijdragen aan uitstelgedrag. Voor mensen met ASS is het vaak een uitdaging om een overzicht te behouden en te weten waar te beginnen. Dit kan ertoe leiden dat je een taak uitstelt, omdat het starten ervan overweldigend lijkt.


Overprikkeling en uitstelgedrag bij autisme

Prikkels zoals geluiden, lichten en sociale interacties kunnen snel overweldigend zijn. Dit kan leiden tot vermoeidheid en de behoefte aan downtime om te herstellen. In een maatschappij die vaak snelheid en efficiëntie waardeert, kan het nemen van voldoende rust onterecht als "uitstelgedrag" worden geïnterpreteerd.


Hoe kan je omgaan met uitstelgedrag bij ASS?

  • Visuele hulpmiddelen: Probeer kalenders, planners en grafieken om taken visueel te organiseren. Het geeft een tastbaar overzicht dat de chaos in je hoofd kan ordenen.

  • Stapsgewijze instructies: Breek taken op in kleine stappen. Hierdoor worden je taken meer behapbaar.

  • Flexibiliteit in planning: Flexibele planningen geven ruimte voor je eigen ritmes en behoeften.

  • Pauzes en hersteltijd: Het nemen van pauzes is geen teken van luiheid, maar een essentiële strategie om te herstellen. Geef jezelf toestemming om op adem te komen.




624 weergaven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuwe artikels!

Bedankt!

bottom of page