top of page

Wat na een ASS-diagnose?

Je hebt onlangs  een officiële diagnose van Autisme Spectrum Stoornis (ASS) gekregen. Wat nu? Hier zijn 9 stappen die je kan gebruiken om het leven na de diagnose van autisme  te navigeren.

Je hebt onlangs  een officiële diagnose van Autisme Spectrum Stoornis (ASS) gekregen. Wat nu? Hier zijn 9 stappen die je kan gebruiken om het leven na de diagnose van autisme  te navigeren.



1. Zelfbegrip en acceptatie

De eerste stap is vaak de moeilijkste: zelfbegrip en acceptatie. Het kan een emotionele reis zijn om te erkennen dat je anders bent, maar het is ook een betekenisvolle stap naar zelfacceptatie. Neem de tijd om jezelf te leren kennen, jouw sterke punten te omarmen en mild te zijn voor jezelf in momenten van uitdaging.


2. Informatie over ASS

Kennis is macht. Neem de tijd om meer te leren over ASS. Begrijpen hoe het zich manifesteert bij jou specifiek, helpt niet alleen jou, maar ook de mensen om je heen. Boeken, online bronnen en lokale ondersteuningsgroepen kunnen waardevolle informatie bieden om jezelf te leren kennen en anderen te informeren.


3. Betrek je omgeving

Je familie en vrienden spelen een belangrijke rol in je ondersteuningssysteem. Leg uit wat ASS voor jou betekent, deel jouw ervaringen en benadruk wat jou kan helpen in moeilijke situaties. Open communicatie is cruciaal voor begrip en acceptatie. Lees hier hoe je je kan voorbereiden op zo’n gesprek met je omgeving.


4. Professionele ondersteuning zoeken voor mensen met autisme

Autismecoaching kan een belangrijk hulpmiddel zijn bij het beheersen van de uitdagingen die gepaard gaan met ASS. Gedragstherapie, sociale vaardigheidstraining en individuele begeleiding kunnen allemaal bijdragen aan het vergroten van jouw welzijn.


5. Zelfzorg prioriteren

Het is makkelijk om jezelf te vergeten in het dagelijks leven. Zorg ervoor dat je voldoende tijd neemt voor zelfzorg en ontspanning. Identificeer activiteiten die je energie geven en bouw ze regelmatig in je routine in.


 6. Werk en onderwijs aanpassen

Bespreek indien mogelijk met je werkgever of school welke ondersteuning je nodig hebt om te functioneren. Een open dialoog kan vaak leiden tot passende oplossingen.


7. Bouw een ondersteunend netwerk op

Word lid van lokale of online gemeenschappen voor mensen met ASS. Het delen van ervaringen met anderen die soortgelijke uitdagingen doormaken, kan een bron van steun zijn.


8. Stel doelen en vier overwinningen

Formuleer realistische doelen voor jezelf en vier elke overwinning, hoe klein ook. Het stellen van doelen helpt je gefocust te blijven en de vooruitgang die je maakt te erkennen.


9. Wees trots op jezelf

Je hebt een uniek perspectief en waardevolle eigenschappen die bijdragen aan wie je bent. Wees trots op jezelf en onthoud dat je niet alleen bent.


Na de diagnose van ASS is het normaal om verschillende emoties te ervaren. Geef jezelf de tijd om alles een plaats te geven. Je bent meer dan je diagnose, en met de juiste ondersteuning kan je leren omgaan met je noden en uitdagingen.



207 weergaven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuwe artikels!

Bedankt!

bottom of page